Home Buitenlandse ondernemingen Verkopen via een platform vanuit Nederlandse voorraad door niet-EU-verkopers
Verkopen via een platform vanuit Nederlandse voorraad door niet-EU-verkopers
Is uw onderneming buiten de EU gevestigd en verkoopt u via een platform aan consumenten vanuit voorraad in Nederland? Dan geldt het platform in veel gevallen als de verkoper voor de btw. Dat verandert wat u in rekening brengt en wat u aangeeft.
Uw btw- en OSS-aangifte, voor een vaste maandprijs
Wij regelen uw registraties en doen uw aangiften, met de leveringen aan platforms tegen 0%. Eén pakket voor uw btw- en OSS-aangiften.
Het platform als fictieve leverancier
Faciliteert een platform een levering van goederen binnen de EU door een verkoper van buiten de EU aan een consument, dan wordt het platform geacht de goederen zelf te hebben gekocht en verkocht. Dat geldt ongeacht de waarde van de goederen, ook voor leveringen binnen Nederland (artikel 3c, lid 2, Wet OB, artikel 14 bis, lid 2, btw-richtlijn).
Het platform brengt dan de btw bij de consument in rekening en draagt hem af. Uw levering aan het platform valt onder het 0%-tarief.
Wanneer een platform faciliteert
Een platform faciliteert als het verkoper en koper bij elkaar brengt en de verkoop via het platform tot stand komt. Het faciliteert niet als het alleen betalingen verwerkt, alleen producten toont of adverteert, of kopers alleen doorstuurt naar andere websites. Ook niet als het geen enkele voorwaarde van de verkoop bepaalt en niet betrokken is bij de betaling, de bestelling of de levering.
Wat u zelf nog doet
- Meestal geregistreerd blijven voor de Nederlandse btw, bijvoorbeeld om de invoer-btw terug te vragen en uw leveringen aan het platform tegen 0% aan te geven
- Nederlandse btw rekenen over verkopen via uw eigen webshop aan consumenten in Nederland: 21% voor de meeste goederen, 9% voor sommige
- Verkopen vanuit Nederlandse voorraad aan consumenten in andere EU-landen aangeven via de OSS, vanaf de eerste verkoop
- Per platform nagaan hoe het de regel voor uw account toepast
Hoe wij die Nederlandse btw- en OSS-aangiften voor u verzorgen, staat bij btw-aangifte voor buitenlandse ondernemingen.
Gevestigd in de EU? Dan geldt deze regel niet
Is uw onderneming in een EU-land gevestigd, dan geldt het platform voor deze verkopen niet als verkoper. U rekent en geeft de btw dan zelf aan.
Wat wij doen
Wij bekijken uw verkoopkanalen en voorraad, registreren uw onderneming waar dat nodig is en doen uw Nederlandse btw- en OSS-aangifte. Registratie € 275 eenmalig, daarna € 150 per maand voor uw btw- en OSS-aangiften samen.
Veelgestelde vragen
Geldt dit voor Amazon, bol en TikTok Shop?
Het geldt voor elk platform dat de verkoop faciliteert zoals de regels dat bedoelen. Of en hoe een platform het voor uw account toepast, gaat u bij dat platform na.
Hebben wij dan nog een Nederlands btw-nummer nodig?
Meestal wel, bijvoorbeeld om de invoer-btw op goederen die u in Nederland invoert terug te vragen en om de leveringen aan het platform tegen 0% aan te geven.
Is er een drempel?
Nee. Voor verkopers van buiten de EU geldt de regel vanaf de eerste verkoop, ongeacht de waarde van de goederen.
Geldt de platformregel ook als ik via het platform aan bedrijven verkoop?
Nee. Volgens de Kennisgroep van de Belastingdienst (KG:210:2025:7) geldt de regel niet als de koper een ondernemer is; u verricht die levering dan zelf. Het platform behandelt een koper wel als particulier, tenzij het andere informatie heeft (artikel 5 quinquies van de EU-uitvoeringsverordening 282/2011).
Wat als ik pakketten van buiten de EU via een platform aan consumenten stuur?
Voor zendingen van ten hoogste € 150, zonder vervoer- en verzekeringskosten, geldt het platform ook als de verkoper, waar uw onderneming ook is gevestigd (artikel 3c, lid 1, Wet OB). Uw levering aan het platform valt dan onder het 0%-tarief, en het platform rekent de btw van het land van aankomst, eventueel via de IOSS.
Waarom vraagt het platform waar mijn onderneming is gevestigd?
Omdat de regel voor voorraad in de EU alleen geldt voor verkopers van buiten de EU, en het platform uitgaat van de informatie die verkopers geven. Is die informatie onjuist en kon het platform dat niet weten, dan hoeft het platform niet meer btw te betalen dan het heeft aangegeven (artikel 5 quater van de EU-uitvoeringsverordening 282/2011).
Verkoopt u via een platform vanuit Nederlandse voorraad? Vertel ons uw kanalen.
Vertel kort wat er speelt. Binnen één werkdag hoort u wat wij voor u kunnen doen en wat het kost, voordat wij beginnen.
Liever meteen overleggen? Bel direct