Home Foreign businesses A1 certificate and social security across borders

A1 certificate and social security across borders

An employee is insured for social security in one country at a time. The A1 certificate shows which country that is. It decides where contributions are paid, and it is separate from the question where wage tax is due.

We arrange the A1 certificate for your employee

Which country's social security applies, the application to the SVB and what it means for your payroll.

€ 95per employee, excl. VATAsk your question

Frequently asked questions

Does an A1 certificate cost anything?

Not at the SVB: it issues the A1 free of charge, and you can apply yourself. We charge € 95 per employee for working out which country applies, preparing the application and arranging the payroll consequences.

How long is an A1 certificate valid for a posting?

For the posting period stated on it, at most 24 months under the EU Regulation. A longer posting needs an exception agreed between the two countries.

We send an employee from Germany to the Netherlands. Who applies for the A1?

Your company, in Germany. For a posting, the A1 is issued by the institution of the country whose social security continues, not by the Dutch SVB.

Does an A1 also settle wage tax?

No. The A1 covers social security only. Whether Dutch wage tax is due follows from the tax treaty between the two countries.

Is an A1 certificate from another EU country binding in the Netherlands?

Yes. Dutch authorities and courts are bound by it as long as the issuing country has not withdrawn it or declared it invalid, even if it was issued wrongly (Court of Justice, Alpenrind, C-527/16). In case of doubt, the countries first consult each other; only where fraud has been established can a court disregard the certificate.

What is the difference between the A1 form and the E101 form?

The A1 form, officially the Portable Document A1, replaces the E101 form of the former Regulation 1408/71. It is the same throughout the EU.

Is it taxable wages if the employer arranges the A1 certificate for the employee?

Not for a posting, also not when the employer uses an adviser for it. For work in two or more countries the application is the employee's matter; if the employer arranges it, that can be taxable wages, which the employer can designate as a final levy item (knowledge group of the Dutch tax authorities, KG:204:2024:3).

Sending staff abroad or bringing them to the Netherlands? Tell us the countries, the dates and who employs them.

Tell us briefly what is going on. Within one working day you hear what we can do for you and what it costs, before we start.

Rather talk it through? Call now

You are not tied to anything. You get an answer from a tax adviser, not from a sales rep.

Call us